Dé manier om meer sollicitaties op je vacature te krijgen

Leestijd: ongeveer 3 minuten

Die kandidatenmarkt toch… Hoe kun je nu je (interne) klanten op tijd helpen aan die nieuwe medewerker? Want het werk op ‘de vloer’ stapelt zich op en daar moet iets aan gebeuren. Dus die ouderwetse vacaturetekst moet misschien maar eens goed tegen het licht gehouden worden.

Zoals je van ons gewend bent denken wij graag met je mee. Vanaf vandaag werkt Yellow Yard daarom samen met de organisatie achter de Vacatureverbeteraar. De Intelligence Group heeft samen met Jobdigger de Vacatureverbeteraar ontwikkelt om recruiters te helpen met het schrijven van vacatureteksten. Teksten die aansluiten bij een bepaalde doelgroep met een bepaalde achtergrond. Zodat het rendement van de uitgezette vacature maximaal is. Iets wat ze afgelopen jaar bij verschillende grote spelers zeker bewezen hebben.
Met behulp van slimme technologie recruiters helpen om betere besluiten te nemen; dat past prima bij Yellow Yard.

Maar hoe werkt het dan, de Vacatureverbeteraar?

Toegegeven, je moet de koppeling nog wel even aanschaffen. Maar eenmaal beschikbaar, werkt het heel gemakkelijk. In jouw Yellow yard omgeving kun je gewoon je vacature aanmaken, zoals je dat gewend bent. Als je het profiel hebt geschetst in het tabblad ‘Vacaturetekst’ ga je naar de knop Vacatureverbeteraar (zie fig. 1). Wij gebruiken voor dit voorbeeld een vacature voor een Junior Developer.

(fig. 1: De knop bij Vacatureteksten)

Verder in de pop-up

Zodra je hierop klikt, krijg je een pop-up (of een waarschuwing van je browser en dan moet je even hier kijken) van de Intelligence Group. In deze pop-up (zie fig. 2) staan jouw teksten klaar om beoordeeld te worden door de Vacatureverbeteraar. Zo zien wij bijvoorbeeld ook dat voor onze vacature het ervaringsniveau automatisch op ‘Junior’ is gezet.

(fig. 2: De vacatureverbeteraar)

Aan de slag

Klik op Vacature controleren. De Vacatureverbeteraar controleert nu jouw vacatureteksten om te bepalen of jij jouw doelgroep op de juiste manier aanspreekt. Dit leidt tot een bepaalde score van de teksten en een wervingshaalbaarheid-score.

(fig. 3: …processing..)

(fig. 4: je resultaat!)

 

 

 

 

 

 

 

Score!

Onze score voor de vacature van Junior Developer is nog niet bijster goed: 28%. De wervingshaalbaarheid in de provincie Groningen wordt beoordeeld met 5%. Daar moet dus nog wel even aan geknutseld worden. Gelukkig biedt de Vacatureverbeteraar ook suggesties! Aan de rechterzijde vinden we een overzicht van de belangrijkste elementen voor een Junior developer.

(fig. 5: een aantal suggesties)

Dat kan beter…

Als wij die beweegmotieven kunnen verwerken in de vacaturetekst, verbeteren wij de score. En daarmee het effect van de gebruikte teksten. Wij vermelden nu bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding en een laptop van de zaak. Direct is deze vacature relevanter voor Junior Developers in Groningen. Dat zie je terug in de score in figuur 6.

(fig. 6: dat gaat de goede kant op!)

De aangepaste tekst kan door middel van een klik op de blauwe knop doorgezet worden naar Yellow Yard. Vervolgens gaat jouw geoptimaliseerde vacature de wijde wereld in, op zoek naar de ideale kandidaat.

Hoe krijgen we toegang?

Wil jij de beste vacatures van het land? En durf je toe te geven dat je daar wel hulp bij kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op om deze koppeling zo snel mogelijk in jouw Yellow Yard omgeving terug te zien!
Je kunt het direct aanvragen via een ticket binnen Yellow Yard. Daarnaast heb je wel een abonnement bij de Intelligence Group nodig. Hier vind je daar meer informatie over.

Interessant artikel? Deel dit blog:

Plan direct een online demo in!

Benieuwd geworden naar Yellow Yard? Laat je e-mailadres achter voor onze brochure en vraag direct een demo aan!

Recent Posts
Joost mag het weten