Met deze 7 tools maak jij als corporate recruiter in 2022 het verschil!

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Je hebt de headlines vast al voorbij zien komen: ‘Toenemende krapte op de arbeidsmarkt’ en ‘De strijd om de perfecte kandidaat zal toenemen in 2022’. Op het moment van schrijven is de krapte op de arbeidsmarkt inderdaad enorm. Ook mag je verwachten dat dit in 2022 verder doorzet. Meer dan voldoende uitdaging voor de corporate recruiters onder ons.

Het goede nieuws is dat de ontwikkeling van recruitment technologie minstens zo hard gaat als de groei van het aantal vacatures. Om jou als corporate recuiter de juiste inzichten te geven hebben we de meest effectieve tools uitgezocht die je hiring proces in 2022 (en verder) gaan ondersteunen.

Werf over de grens om je slagingskans te vergroten

In de grensregio’s zien we het al langer: het werven in het buitenland. Heb jij als corporate recruiter al nagedacht over het werven van talent buiten Nederland? Goed personeel is schaars; door je focus te vergoten van een specifieke regio in Nederland naar (een deel van) Europa, vergoot je je slagingskans. Je organisatie hoeft niet per se een buitenlands vestiging te hebben of een internationaal karakter. Let wel: elk land heeft zijn eigen benadering. Zo zijn we in Nederland gewend actief te sourcen, in Duitsland is dat minder gebruikelijk. Ga je voor het eerst over de grens werven? Dan is het wellicht raadzaam hulp in te schakelen om je internationale wervingsplan vorm te geven.

Deze twee tools hebben je in ieder geval bij je internationale zoektocht en onboarding:

  • Remote.com (https://remote.com) is een tool die je ondersteunt in alle aspecten van je internationale HR afdeling; van sourcing tot internationale payrolling en belastingafdrachten.
  • Naast een uitgebreide kennisbank biedt Omnipresent (https://omnipresent.com/) een breed scala aan diensten die je kunt inzetten bij het aantrekken en indienststellen van internationaal personeel.

Thuis werken of op kantoor, sollicitant of jubilaris: stay in touch!

Bij veel opdrachtgevers van Yellow Yard zien we dat er onder collega’s vooral gecommuniceerd wordt via e-mail en Whatsapp. Zeker met de opmars van het thuiswerken is het des te belangrijk geworden om een goed communicatiekanaal te hebben. Gebruik je al Slack (https://slack.com/) binnen je organisatie? Je maakt gemakkelijk een apart channel aan per rol, waar je de link naar je vacature in Yellow Yard (of een ander ATS) en op je werkenbij website deelt. Je kunt de verschillende stakeholders toegang geven tot dat channel om zo interne meetings te beperken en meer tijd over te houden om vakinhoudelijk bezig te zijn. Koppel je de gesprekken met kandidaten ook al in Slack? Dan krijgen alle aanwezigen automatisch een herinnering. Handig!

Ondersteun remote werken

In het verlengde van internationaal werven ligt remote werken. Wanneer jij de perfecte kandidaat in – bijvoorbeeld – Portugal gevonden hebt, gaat deze dan verhuizen en op je vestiging werken? Of toch vanuit Portugal werken? Of een combinatie daarvan? Daarnaast werken door de coronacrisis al veel mensen thuis. Het kabinet heeft zelfs per 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2 per dag geïntroduceerd.

Voor het versterken van een bestaand team met personeel op afstand kun je Andela (https://andela.com/) inzetten. Andela is een veelgebruikte tool die op basis van de cultuur van je organisatie en je specifieke wervingsbehoefte geschikte kandidaten matcht. Let op: Andela is primair bedoeld voor tech jobs.

Laat recruiters werven (en minder e-mailen en spreadsheets bouwen)

Corporate recruiters zijn lang niet altijd bezig met het vinden, aannemen en vasthouden van talent. Veel tijd gaat verloren aan het bijwerken van rapportages en e-mailen met hiring managers en kandidaten. Door een goed ATS in te richten en in te zetten voor je wervingsbehoeften in 2022 en verder, speel je veel tijd vrij. Rapportages rollen zo uit je recruitment tool, standaard meldingen naar al je stakeholders worden automatisch uitgestuurd en het helpt je te focussen op de onderdelen van je werk waar je écht waarde kunt toevoegen. Bij Yellow Yard automatiseren we je workflow van vacaturemelding tot en met onboarding. Geen gedoen met mailtjes en eindeloze Excel sheets; maximale tijd naar het werven van talent.

Naast een goed ATS als Yellow Yard kan ook een chatbot je helpen om je werkzaamheden verder te structureren. Het meest bekende voorbeeld is een chatbot toe te voegen op je werkenbij-website om vragen van sollicitanten af te vangen. Maar je kunt een goede chatbot ook inzetten om vragen van hiring managers op te vangen. Het Nederlandse Joboti (https://joboti.com/) kan je helpen de screening, selectie en planning van kandidaten op te vangen.

Behoud je medewerkers: focus op retentie!

Het vasthouden van goede medewerkers – ook wel retentie genoemd – is niet iets waar elke corporate recruiter zich op focust. Het is wellicht ook meer een aandachtsgebied dat onder een bredere HR verantwoordelijkheid valt. Met Bonusly stel je de juiste vragen op het juiste moment aan je medewerkers. Daar bovenop heb je een hele set tools tot je beschikking om de erkenning en beloning van je medewerkers in kaart te brengen en te optimaliseren. Tot slot komt Bonusly met een uitgebreide set aan rapportages die je helpen trends in je organisatie te herkennen. Gebruik je al Slack, Google Hangout of Teams? Bonusly integreert daar eenvoudig mee, zodat je gewoon door kunt gaan met het werken met de voor jullie bekende tools.

Voor al deze handige tools geldt: werk vanuit een visie op de lange termijn. Zorg dat er ruimte is binnen de HR- en recruitment planning voor 2022 om nieuwe tools uit te rollen binnen je organisatie. En ben je op zoek naar een goed ATS dat wordt gebouwd door enthousiaste professionals? Neem contact met ons op!

Ben je al Yellow Yard klant en wil je eens checken of je processen en workflows 2022 proof zijn? Schiet een ticket in of bel ons kantoor in Groningen: we helpen je met plezier!

Interessant artikel? Deel dit blog:
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailKopieer url

Plan direct een online demo in!

Benieuwd geworden naar Yellow Yard? Laat je e-mailadres achter voor onze brochure en vraag direct een demo aan!

    Recent Posts