Dé 5 factoren voor het schrijven van een top-vacature!

Leestijd: ongeveer 3 minuten

Alweer een verhaal over goede vacatures schrijven? Ja! Het kan namelijk altijd beter.
Recent heb je al kunnen lezen dat Yellow Yard een samenwerking is aangegaan met Intelligence Group om de VacatureVerbeteraar beschikbaar te maken binnen jouw omgeving. Met behulp van deze koppeling kan je jouw vacatureteksten nog beter laten aansluiten bij de behoeftes van je perfecte kandidaat. In deze tutorial laten wij zien hoe dit precies werkt.

Maar dat is natuurlijk niet allesbepalend. De basis van je vacature moet al wel zo goed mogelijk zijn. Door je bewust te zijn van de vijf belangrijkste factoren (met dank aan Frankwatching voor de inspiratie) voor een sollicitant, maak je jouw vacature volstrekt onweerstaanbaar.

Er zijn 5 factoren die meespelen voor een sollicitant:

  1. (Intrinsieke) motivatie 
  2. Waarde
  3. Afleiding 
  4. Frictie
  5. Angst

Intrinsieke motivatie

Waarom gaat iemand solliciteren?
De markt schreeuwt om gekwalificeerd personeel, maar elke goede kandidaat lijkt voorzien te zijn. De werkloosheid is op het laagste punt sinds 2001 en jij weet al langer dat het schaap met de vijf poten vrijwel alleen te vinden is bij de concurrent. Dan moet het aanbod wel erg goed zijn en passen bij de doelen van je schaap. Op dit gebied heb je erg veel aan de VacatureVerbeteraar. Op basis van jarenlang onderzoek hebben zij een indeling en weging kunnen maken van de belangrijkste punten voor een kandidaat, op basis van ervaring en functiegroep. De intrinsieke motivatie om de gouden schaapskooi te verlaten voor een nieuw avontuur is de basis van jouw wervingssucces. Deze punten vormen de motivatie voor de kandidaat en dat maakt jouw vacature net iets interessanter dan zijn of haar huidige functie.

Waarde

Deze factor kan je op verschillende manieren beschouwen: Wat is jouw waarde voor de kandidaat en welke waardes herkent de kandidaat in je aanbod? We herhalen het regelmatig: het is een kandidatenmarkt. Dat betekent dat de kandidaat de ruimte heeft om te kiezen voor een werkgever die hetzelfde kijkt naar het leven, de maatschappij en de wereld. Wees daarom duidelijk in de profilering van je organisatie. Wat zijn jouw waarden, waar staat jouw bedrijf voor?

Daarnaast moet je van waarde zijn voor de kandidaat. Een financiële prikkel kan uitstekend werken, maar de toekomst is belangrijker. Ben Casnocha beschrijft het als een ‘alliance’, een samenwerking tussen talent en de organisatie om elkaar verder te helpen. Het boek plakt van goedkoop Amerikaans sentiment, maar in de kern klopt het wel. Wat bied jij de kandidaat, gelet op het grotere geheel van diens carrière?

Afleiding

We raken tegenwoordig steeds sneller afgeleid. Berichten op je telefoon, schreeuwende kinderen, de stress van het werk: gemiddeld schakelt de Nederlander iedere 8 seconden zijn aandacht over op het volgende onderwerp. Een lange vacaturetekst gaat dus nooit helemaal gelezen worden. Grijp dus de aandacht door beknopt te schrijven en direct duidelijk te maken waarom deze vacature en deze werkgever perfect zijn voor de kandidaat. Maak bij het begin duidelijk waarom deze vacature de aandacht verdient.

Frictie

In het verlengde van afleiding ligt frictie. We zijn naast ontzettend veel prikkels gewend geraakt aan gebruiksgemak: met een klik of een tik regel je een bestelling of betaling. Dan moet solliciteren toch niet ingewikkeld zijn?
Je wilt zoveel mogelijk respons van de juiste kandidaten. Als je de aandacht hebt gegrepen, je waarde hebt aangetoond en aansprekend bent, moet je alle drempels om te solliciteren wegnemen.

Angst

Het is spannend om aan een nieuwe baan te beginnen. Je weet immers nooit hoe het gaat verlopen. Geef je een vast contract op voor een mooie kans? Welke risico’s durf je te lopen voor je persoonlijke ontwikkeling, als je gezin op je rekent?
Elke kandidaat maakt een dergelijke afweging. Besef daarom dat je met jouw vacaturetekst zekerheid moet uitstralen. Het profiel van de organisatie en het aanbod kunnen een deel van de onzekerheid wegnemen.

Besef bij het schrijven van een vacature dat je alle facetten van het beslissingsproces behandeld en in jouw voordeel wilt laten uitpakken. Maak het gemakkelijk, aansprekend, interessant en betrouwbaar. En maak tenslotte gebruik van de VacatureVerbeteraar. Dan is jouw wervingssucces gegarandeerd!

 

 

Interessant artikel? Deel dit blog:

Plan direct een online demo in!

Benieuwd geworden naar Yellow Yard? Laat je e-mailadres achter voor onze brochure en vraag direct een demo aan!

Recent Posts
Joost mag het weten