Winterwerving: gebruik deze eindejaarstactiek in jouw eindsprint!

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Het einde van 2022 is alweer in zicht en daarmee is ook de laatste blog vanuit de serie de moderne recruiter in 2022 aangebroken. We sluiten de laatste maanden van het jaar vaak af met een drukke eindsprint richting de kerst en kijken uit naar een kerstvakantie om in bij te komen en goede voornemens te bedenken.

Tijdens de kerstvakantie is het vaak rustig op gebied van vacatures, wervingscampagnes en recruitment. Je zou denken dat het werven van personeel in de vakantie niet de moeite waard is. Maar, deze rustige tijd zou wel eens een gunstige uitkomst kunnen hebben voor jouw recruitmentproces.

Veel mensen ontspannen in hun vakantie en hebben eindelijk eens tijd om na te denken over hun huidige baan en toekomstplannen. De aantocht van een nieuw jaar en misschien wel een nieuwe uitdaging. Het perfecte moment om als recruiter contact te leggen met potentiële kandidaten. In dit blog geven we een aantal redenen waarom het einde van het jaar ook een vruchtbare wervingsperiode kan zijn en geven we een aantal tools die ondersteunen in dit wervingsproces.

‘’Eindejaarsjagen’’

In december is het een goed moment om de interne processen binnen jouw organisatie te optimaliseren, maar ook om nieuw personeel te werven. Er is namelijk minder concurrentie van andere bedrijven die op zoek zijn naar de geschikte kandidaten. Dit is gunstig, vooral omdat de huidige arbeidsmarkt ervoor zorgt dat er veel vacatures beschikbaar zijn per kandidaat en het dus moeilijker wordt om juist personeel te vinden. Het is dus cruciaal om je als organisatie te onderscheiden van de massa. Wist je dat adverteren na de feestdagen ook goedkoper is? Maak gebruik van lagere tarieven wanneer je jouw wervingscampagne bijvoorbeeld via outdoor reclame inzet.

Tijd van bezinning en verandering

De kerstvakantie is voor veel werkenden een moment om tot rust te komen, maar ook om te reflecteren op hun huidige leven. Vragen zoals:

‘’Ben ik gelukkig met mijn huidige baan?’’

‘’En doe ik waar ik het echt blij van word?’’

Komen vaak naar voren. Als recruiter een goed moment om te peilen of iemand nog op zijn plek zit bij zijn huidige werkgever. Daarnaast hebben veel mensen eindelijk eens tijd om bijvoorbeeld nieuwe vacatures te bekijken en hun sollicitatie in te dienen. Buiten hun vakantie om gaan ze vaak mee in de workflow van hun huidige baan en maken ze geen tijd om elders te kijken. Een goed moment om als organisatie meer zichtbaar te zijn voor potentiële kandidaten.

Aantrekkelijke voorwaarden

Naast het juiste moment kan je de voordelen van jouw vacature of het bedrijf ook goed naar voren laten komen tijdens de feestmaanden. Nodig kandidaten bijvoorbeeld vrijblijvend uit bij de kerstborrel of nieuwjaarsreceptie. Zo krijgen ze gelijk een beeld van de organisatie.

Ook zijn we sinds de coronacrisis veel meer thuis of hybride gaan werken. Des te meer reden om deze flexibiliteit naar voren te laten komen in een vacature. In dit blog over workations en digital nomads gingen we hier uitgebreid op in.

Een workation is aantrekkelijk om te noemen als nieuwe werkgever richting kandidaten, omdat hun vakantie dan als het ware verlengd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een vacaturetitel: ‘’In januari op het strand? Begin jouw nieuwe baan dan bij ons!’’ Nog een bijkomend voordeel voor kandidaten om te kiezen voor een nieuwe baan.

Starters in de startblokken

Daarnaast zijn er in februari veel starters afgestudeerd en op zoek naar een baan. Ze hebben hierdoor een hoge intrinsieke motivatie; de perfecte kandidaat die je wilt spreken! Start jouw wervingscampagne in de maanden ervoor, zodat je opvalt ten opzichte van de concurrentie. Veel bedrijven starten pas in januari hun wervingscampagne, maar als je deze piek voor bent kan je profiteren van de juiste kandidaten die bijvoorbeeld na hun vakantie direct aan de slag kunnen. De inwerkperiode start daarnaast ook eerder, waardoor de kandidaat direct up-to-date is en sneller werkzaamheden op kan pakken.

Winterwandeling

Gesprek op kantoor? Nee, zon(de)! Gebruik de mogelijkheden van de omgeving om het sollicitatiegesprek te voeren op een andere locatie. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in de natuur, lekker koud met een zonnetje. Of spreek ergens af voor warme chocolademelk. Op deze manier maak je het de kandidaat gemakkelijk en doe je de sollicitatieprocedure net even anders dan andere bedrijven. Na het gesprek kan je jouw bevindingen en notities gemakkelijk noteren en een kandidaat uitnodigen voor een tweede gesprek via de workflow integratie van Yellow Yard.

Eindejaarstools van Yellow Yard

Om nog alles uit jouw eindejaarssprint te halen hebben wij een aantal tools van Yellow Yard op een rijtje gezet.

  • Met onze werving- en selectiesoftware plaats je gemakkelijk jouw vacature online. Je kunt hem zelfs al eerder klaarzetten en plaatsen op een relevant moment.

Daarnaast zorgt deze tool ervoor dat vacatures gelijkmatig op de website en socials worden geplaatst door middel van een WordPress plugin.

  • Het zoeken en matchen van kandidaten wordt een stuk gemakkelijker met de Talent Pool. Selecteer geschikte kandidaten en informeer de desbetreffende afdeling. Ook kan je zoeken op bepaalde keywords, waardoor je wellicht een kandidaat van vorig jaar tegenkomt. Het is mogelijk dat hij of zijn open staat voor een andere functie nu het einde van het jaar is aangebroken.
  • Wanneer kandidaten solliciteren is het vaak veel werk om gegevens en het CV op te slaan. Yellow Yard biedt deze tool om de belangrijkste keywords en features van het CV op te slaan in de recruitment database. Zo heb je snel de juiste kandidaat bij de hand als je zoekt op specifieke vaardigheden.
  • Om meer inzicht te krijgen in jouw recruitment processen en bijvoorbeeld het verschil te zien tussen de de zomervakantie en erna heeft Yellow Yard een handige rapportagetool om meer inzicht te krijgen in jouw recruitmentproces, zodat je deze kunt blijven optimaliseren.

Wil je een aantal tools uitproberen om van jouw eindsprint een succes te maken? Of ondersteuning om jouw recruitmentproces fris in het nieuwe jaar te starten? Vraag een demo aan en wij helpen je graag om scherp en succesvol te zijn op recruitment processen binnen jouw organisatie!

Interessant artikel? Deel dit blog:
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailKopieer url

Plan direct een online demo in!

Benieuwd geworden naar Yellow Yard? Laat je e-mailadres achter voor onze brochure en vraag direct een demo aan!

    Recent Posts