Vacatureteksten: de do’s en don’ts

Leestijd: ongeveer 3 minuten

De economie groeit; de vacatures lijken zich soms spontaan te vermenigvuldigen en ondertussen vist heel recruitment Nederland in de steeds kleiner wordende vijver van ‘recruiter-moeie-kandidaten’. Hoe zorg je er nou voor dat je eruit springt? Dat men na het lezen van jouw vacature een warm gevoel krijgt en op de sollicitatieknop drukt? Hoe leg je verbinding en werf je compassie door pak ‘m beet 400 woorden op een jobboard of Social Media kanaal? We geven je antwoord op al deze vragen in deze blog!

Er zijn vier punten die volgens ons belangrijk zijn bij het schrijven van goede vacatureteksten. Benieuwd naar deze do’s en dont’s voor het schrijven van goede teksten? Onderverdeeld in een aantal punten zien die er zo uit:

Blijf authentiek.

Bijna iedere werkgever biedt een marktconform salaris, vrijdagmiddagborrels en ontwikkelmogelijkheden. Wat kun jij bieden in normaal Nederlands (dus niet gaan strooien met hippe Engelse termen) waardoor men direct weet waar hij/zij aan toe is? Schrijf salarissen op, zet harde cijfers in een vacature, draai niet om contracttermijnen heen maar noem het beestje bij zijn naam. Een vast dienstverband bij goed functioneren is leuk, maar dat is bij het opstellen van een vacature nog niet aan de orde. Je biedt een jaarcontract. Punt.

Blijf eerlijk.

In iedere vacature zitten minder leuke componenten en ook in jouw organisatie zitten langdradige interne processen. Beloof geen gouden bergen wanneer je deze niet kunt waarmaken. Zeg waar het op staat en benadruk dat je doet wat je zegt. Niets is zo prettig voor een potentiële werknemer als weten dat beloftes worden waargemaakt.

Blijf gewoon.

De ene na de andere holle, hippe term duikt omhoog in een willekeurige vacaturetekst. Sterker nog; ook in het contact met recruiters (telefonisch of face-to-face) komen deze termen steeds vaker voor. Je kweekt onbewust een gevoel van onzekerheid bij je kandidaat. Doe nou maar gewoon en wees duidelijk.

Blijf menselijk.

Menselijk zijn: dat is misschien wel de lastigste van allemaal. Vergeet je target en je bonus. Vergeet je status en carrière. Het is belangrijk om je in te leven in de persoon die je wilt aantrekken. Houd het daarom kort in je vacatureteksten, vermoei mensen niet met je eigen c.q. bedrijfsonzekerheid en laat duidelijk naar voren komen wat je verwacht én wat je aanbiedt. Geen enkele telefoniste wil graag op een verjaardag moeten uitleggen wat een ‘Voice data executive’ is of het woord ‘salestijger’ gebruiken.

Je merkt het: het is best lastig om een goede vacaturetekst op te stellen zonder dat je vervalt in een patroon van hippe woorden, afspraken die je niet kunt nakomen en informatie die niet relevant is voor je potentiële werknemer.

Een helpende hand nodig? Laat je vacatureteksten dan eens testen. Binnen Yellow Yard kan dat met behulp van de Vacatureverbeteraar. De Vacatureverbeteraar is ontwikkeld door de Intelligence Group en stelt jou in staat jouw vacature te vergelijken met duizenden andere vacatures binnen dezelfde regio en doelgroep. Op die manier kun je zien waar je jouw vacatures kunt verbeteren. Daarnaast kun je door middel van het scoringspercentage je eventuele vervolgstrategieën bepalen.

Wil je meer informatie over deze toffe tool? Maak een ticket aan of neem contact op met onze salesafdeling! We beloven dat we opnemen of terugbellen; altijd!

Interessant artikel? Deel dit blog:

Plan direct een online demo in!

Benieuwd geworden naar Yellow Yard? Laat je e-mailadres achter voor onze brochure en vraag direct een demo aan!

Recommended Posts
Joost mag het wetenJohan Roel mag het (deze keer) weten